Concurs interjudețean „Ep. Anton Durcovici”

Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli organizează în fiecare an, cu avizul Ministerului Educației, „Concursul de eseuri și creație religioasă Episcop martir Anton Durcovici”.

Acest proiect de concurs vine în continuarea altor concursuri existente până în anul 2015: etapa diecezană/interjudețeană a Olimpiadei de Religie, concursul de eseuri „Lumină din lumină” și concursul de desen „Să trecem pragul speranței”/„Prin copii Dumnezeu salvează lumea”, ultimele două fiind inițiate la nivelul județului Bacău.

Noul concurs este organizat la nivel interjudețean, are acordul Ministerului Educației, cuprinde mai multe probe (desen, eseuri, cunoștințe religioase), se adresează tuturor copiilor și elevilor, de la grdădiniță până la liceu, și este organizat pe categorii de vârstă.

În fiecare an, membrii Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei stabilesc o temă generală. Prin rotație, etapa interjudețeană se desfășoară în unul din cele patru mari centre: Bacău, Onești, Roman, Iași.

Obiectivul general: Modelarea mentalităţii, a viziunii asupra lumii, a caracterului tinerei generaţii prin sensibilizarea ei la adevăratele valori, prin cultivarea altruismului, a spiritului creştin şi diminuarea ideologiei consumiste, promovarea valorilor culturale, religioase și etice fundamentale, precum și fair-playul competițional

Istoric

  • 28 mai 2005, Bacău: etapa diecezană a Olimpiadei de Religie (ediția a VI-a). Au participat elevi de clasele V-VII.
  • 13 mai 2006, Roman: etapa diecezană a Olimpiadei de Religie + Întâlnirea diecezană a profesorilor / 20 mai 2006, Onești: Concursul diecezan de eseuri (ediția I)
  • 12 mai 2007, Bacău: etapa diecezană a Olimpiadei de Religie + Întâlnirea diecezană a profesorilor
  • 10 mai 2008, Iași: etapa diecezană a Olimpiadei de religie + Întâlnirea diecezană a profesorilor / 17 mai 2008, Bacău, Concursul de eseuri.
  • 9 mai 2009, Onești: etapa diecezană a Olimpiadei de Religie / 16 mai 2009, Roman: Concursul de eseuri
  • 17 aprilie 2010, Bacău: etapa diecezană a Olimpiadei de Religie (împreună cu cele două concursuri eseuri – Lumină din lumină și desene – Să trecem pragul speranței, ediția I la nivel diecean)
  • 14 mai 2011, Iași: etapa diecezană (împreună cu cele două concursuri eseuri – Lumină din lumină și desene – Să trecem pragul speranței)
  • 12 mai 2012, Onești: Familie, devino ceea ce ești!
  • 11 mai 2013, Bacău: Tinerii și provocările lumii contemporane (începând cu acest an, olimpiada interjudețeană este doar pentru clasele V-VI)
  • 10 mai 2014, Iași (ediția I-a): „Anton Durocivici: Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul”
  • 9 mai 2015, Roman (ediția a II-a): Vocația (începând cu acest an, concursul interjudețean este înscris în calendarul Ministerului Educației)
  • 14 mai 2016, Onești (ediția a III-a): „Fiți milostivi ca Tatăl”.
  • 13 mai 2017, Bacău (ediția a IV): „Ca toți să fie una”
  • 12 mai 2018, Iași (ediția a V-a): Istoria, școala vieții – „Amintiţi-vă de conducătorii voştri, care v-au vorbit despre cuvântul lui Dumnezeu şi imitaţi credinţa lor” (13,7)
  • 11 mai 2019, Roman (ediția a VI-a): „Rolul și misiunea Sfântului Părinte în viața Bisericii”
  • 14 mai 2022, Onești (ediția a VII-a): „Creația, darul lui Dumnezeu”
  • 13 mai 2023, Bacău (ediția a VIII-a): „Uniți în Duhul Sfânt”

Concursul de desene

Inițial, profesorii din Zona Bacău, printr-un parteneriat cu o asociație italiană organizau un concurs international cu titlul „Să trecem pragul speranței”/ „Prin copii Dumnezeu salvează lumea”. Păstrându-se denumirea concursului, acesta a fost inclus spre avizare din partea Ministerului Educației în cadrul proiectului educativ: „Concursul de eseuri și creație religioasă Episcop martir Anton Durcovici”, cu deschidere pentru copiii și elevii din întreaga Dieceză de Iași.

Etape. Are loc mai întâi o etapă pe școală (lunile decembrie-ianuarie). În luna martie, acolo unde este cazul, are loc etapa județeană (ex. Bacău), iar în luna mai are loc etapa interjudețeană. Data este stabilită în cadrul Oficiului pentru Pastorație Școlară. Pentru etapa interjudețeană, lucrările elevilor vor fi trimise organizatorilor până la data stabilită dinainte.

Secțiuni. Începând cu anul 2022, concursul este deschis și copiilor de la grădiniță. Există astfel câte o secțiune specială pentru grădiniță – clasele I-IV – clasele V-VIII – clasele IX-XII. În cadrul acestor secțiuni, există, de asemenea și alte subsecțiuni, în funcție de tehnica folosită: tempera/guașa, grafică, mixtă.

Participare. Coordonarea copiilor o face profesorul de religie. Acesta poate înscrie la concurs maxim 2 lucrări pe clasă, pe şcoală; să nu se depăşească 12 lucrări pe şcoală – la toate secțiunile, cumulat. Datele sunt stabilite în calendarul Oficiului pentru Pastorație Școlară.

Detalii tenice. Desenele realizate vor fi în format A5/A4/A3 și vor avea paspartu (ramă de hârtie, lată de 2cm).

Înscrierea la concurs. Profesorul de religie prin experții zonali ai Oficiului pentru Pastorație Școlară.

Concursul de eseuri

Elevii de liceu din Dieceza de Iași sunt invitați să participe la un concurs de creație religioasă, ce
își propune să valorifice creativitatea lor literară pe teme religioase. Ideea acestui tip de concurs s-a născut în rândul profesorilor de religie din județul Bacău, purtând numele „Lumină din lumină”, și a fost organizat la început la nivel local și județean.

Desfășurarea concursului. Prima etapă este cea pe școală/colegiu și se desfășoară în lunile decembrie/ianuarie. Urmează etapă județeană, acolo unde este cazul (ex. Bacău), iar în luna mai are loc etapa interjudețeană. Tematica este stabilită anual de reprezentanții Oficiului pentru Pastoarție Școlară. La etapa pe școală elevii vor expune în fața profesorului de religie și a unui profesor de limba română lucrarea pregătită (Subiectul lucrării este la alegere, dar ținând cont de tema generală stabilită la nivel diecezan). La etapa interjudețeană, elevii calificați (trebuie să aibă media cel puțin 9.00 la etapa locală) realizează o creație ad-hoc, pe o temă dată în ziua examenului și derivată din tema generală, în cadrul unei probe de concurs ce durează două ore.

Secțiuni. Elevii sunt împărțiți pe două secțiuni: IX-X și XI-XII, iar fiecare secțiune include două
subsecțiuni: eseu și poezie/teatru.

Participare. Pot participa elevi de liceu, cu excepția elevilor care urmează cursurile unui profil
teologic. Aceștia s-ar putea organiza într-un concurs special între liceele teologice. Fiecare profesor poate înscrie la concurs maxim doi elevi la fiecare subsecțiune (maxim 8).

Concursul de cunoștințe religioase

Acest concurs a prins contur în perioada în care nu se organiza și pentru elevii de gimnaziu o etapă națională a Olimpiadei de Religie, etapă ce să fie recunoscută și avizată de Ministerul Educației. Astfel, inițial acest concurs era destinat elevilor din clasele V-VIII și reprezenta etapa interjudețeană/diecezană a Olimpiadei de religie. Se calificau elevii de la etapa județeană, care au obținut o notă peste 9.00. Când olimpiada națională a fost deschisă și elevilor de clasele VII-VIII (2013) și apoi din clasele V-VI (2019), i-a avut în vedere pe elevii care au obținut note peste 9.00 la etapa județeană, dar nu s-au calificat la etapa națională.

Desfășurarea concursului. Etapa interjudețeană are loc în luna mai, odată cu concursul de eseuri și cel de desene. Proba de concurs durează trei/două ore.

Secțiuni. Concursul este organizat pentru fiecare clasă de elevi în parte.

Participare. La etapa județeană (coincide cu olimpiada), fiecare profesor poate înscrie maxim 2 elevi la fiecare clasă. Excepție fac județele unde există puțini profesori de religie (Vaslui,
Suceava, Galați, Vrancea). La etapa interjudețeană participă toți cei care au obținut note peste 9.00, dar nu s-au calificat la etapa națională.Tematica aici:Download