75 de profesori de religie au primit “missio canonica” pentru predarea acestei materii în şcolile din Dieceza de Iaşi pentru anul şcolar 2022-2023. Întâlnirile, organizate de Oficiul pentru Pastoraţie Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli, au avut loc în zilele de 31 ianuarie la Bacău, 5 februarie la Iaşi, 12 februarie la Oneşti şi 19 februarie la Roman.
Bacău
Sâmbătă, 31 ianuarie 2022, în aula „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” a Decanatului de Bacău a avut loc şedinţa profesorilor de religie din Zona Bacău, în cadrul căreia s-a analizat activitatea învăţământului şcolar şi de asemenea, s-au propus noi activităţi.
Startul întâlnirii a fost dat prin participarea la Sfânta Liturghie concelebrată de Pr. Isidor Dâscă, decan emerit, pr. Petru-Sebastian Tamaş, inspector şcolar diecezan, Pr. Lucian Adam, inspector şcolar zona Bacău, şi Pr. Iulian Echert, responsabil cu pastoraţia copiilor la Bacău. Prin cuvântul de învăţătura, părintele inspector Petru Tamaş a evidenţiat rolul personajelor biblice care ar trebui să ne fie modele în împlinirea misiunii încredinţate, care ne învaţă să ne trăim şi să mărturisim credinţa în Isus, zi de zi, cu multă responsabilitate, jertfă, sacrificiu şi bucurie.
După celebrare, după hrana primită la Sfânta Liturghie, activitatea s-a desfăşurat cu toate regulile impuse de perioada pandemică, în sala „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”.
Pr. prof. Petru Sebastian Tamaş a transmis profesorilor din zona Bacău binecuvântarea Preasfinţitului Iosif Păuleț, episcop de Iaşi, a preasfinţitului Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, şi mulţumiri pentru întreaga activitate didactică, pedagogică, curriculară şi extracurriculară, apreciindu-le efortul şi implicarea cu devotament, dăruire, disponibilitate în activităţile desfăşurate într-o perioada cu noi provocări, pentru un cât mai bun demers al procesului instructiv educativ religios.
S-au analizat activităţile desfăşurate fizic şi online după cum situaţia o cere, s-a vorbit despre materialele folosite, despre cursurile propuse, momentele de formare, concursurile, dar şi despre diferite proiecte culturale, caritative, de voluntariat, sociale, cu impact local, judeţean, naţional sau internaţional.
Fiecare profesor a prezentat portofoliul personal cu activitatea desfăşurată, s-a analizat-evaluat şi i s-a înmânat documentul missio canonica, act care reprezintă acordul cultului pentru desfăşurarea activităţilor de educaţie religioasă în şcoli.
Prof. Loredana Cojan
Iași
Biserica noastră locală se îngrijeşte mereu de formarea şi calificarea profesorilor de religie, pentru ca activitatea lor didactică şi mărturia lor să fie ocazii reale de creştere culturală a elevilor, iar implicarea lor să fie constructivă şi eficientă în realitatea şcolară. Pentru împlinirea unui astfel de mandat, au nevoie de actele doveditoare ale pregătirii profesionale şi de missio canonica. (Cartea sinodală, nr. 376)
Având în vedere aceste cerinţe, la Centrul „Xaverianum” din Iaşi a avut loc sâmbătă, 5 februarie 2022, începând cu ora 10.00, întâlnirea profesorilor de religie romano-catolică din Zona Iaşi în vederea primirii binecuvântării şi conferirii missio canonica pentru anul şcolar 2022-2023. La această întâlnire s-au prezentat 20 de cadre didactice din Zona Iaşi (judeţele Iaşi, Suceava şi Vaslui), profesori care predau disciplina religie, cultul romano-catolic şi activează în parohiile din această parte a diecezei.
Întâlnirea a fost marcată de celebrarea Sfintei Liturghii în capela centrului. Comisia care a coordonat discuţiile şi care a analizat portofoliile pregătite de profesori a fost coordonată de pr. prof. Tamaș Petru-Sebastian, inspector școlar diecezan.
Părintele inspector a fost moderatorul discuţiilor referitoare la activitatea didactică şi educativă a profesorilor de religie, a mulţumit tuturor pentru activitatea depusă, pentru tot ceea ce fac în vederea educării creştine a copiilor şi a adus la cunoştinţă ultimele noutăţi care s-au conturat la ultima întâlnire a Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli: olimpiada de religie cu toate fazele (locală, județeană și națională), concursul de eseuri pentru liceeni, concursul de desene pentru toate categoriile de elevi, inclusiv pentru preșcolari, revista „Educatorul creștin”, pelerinajul absolvenților de liceu, celebrarea Zilei Educației Catolice. Discuţiile purtate au vizat aspectul constructiv al punctelor analizate, fiecare cadru didactic expunând situația specifică din școala sau localitatea în care își desfășoară activitatea.
La sfârşitul întâlnirii profesorii au primit missio canonica şi acordul PS Iosif Păuleț de a preda disciplina religie în viitorul an şcolar. Totodată părintele inspector diecezan a adresat încurajarea de a contribui în continuare la creşterea şi educarea copiilor atât în cadrul activităţilor şcolare, cât şi al celor extraşcolare, prin colaborarea rodnică cu parohiile de care aparţin.
Prof. Fulvina Blânda
Onești
Sâmbătă, 12 februarie 2022, cei 16 profesori laici, de religie catolică, din zona Oneștiului au primit din partea Preasfințitului Iosif Păuleț, Episcop de Iași, prin intermediul pr. Petru Tamaș, inspector școlar diecezan, acordul anual al cultului – Missio Canonica.
Întâlnirea a debutat la ora 9.30 cu Sfântul Rozariu și Spovezi, în capela Liceului Teologic „Fericitul Ieremia” unde gazde primitoare și generoase au fost și de această dată frații capucini din Onești, prin părintele Albert Goșman, celebrant principal, și pr. Ciprian Vacaru, profesor al liceului și rector al Sanctuarului, disponibil la Spovezi.
La Liturghia concelebrată de pr. Albert Goșman, inspector școlar zonal pentru zona Oneștiului, și pr. Petru Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, profesorii de religie ai zonei au avut o vie participare, cântând, implicându-se în citirea lecturilor sacre, a psalmului responsorial, a rugăciunii credincioșilor.
Părintele inspector Petru Tamaș, în cuvântul de învățătură, pornind de la textul primei lecturi a vorbit despre asemănarea dintre lupta și vigilența soldaților și continua „luptă” pe care profesorul de religie o duce pentru binele elevilor săi, fiind la locul potrivit atunci când trebuie, cum trebuie și unde trebuie.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Petru Tamaș a conferit placheta „Pro educatione”, din partea Episcopiei de Iași și a Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli, doamnei profesor (emerit) Anișoara Gal, care a activat timp 26 de ani în școlile din Onești, predând religia copiilor și tinerilor catolici, cu efortul asigurării unei catedre formate din mai multe școli și a tuturor lipsurilor și dificultăților întâlnite.
Într-o frumoasă evocare, doamna profesor Anișoara Gal și-a exprimat recunoștința față de Episcopul diecezei, P.S. Iosif Păuleț, fost paroh de Onești, față de pr. Petru Tamaș și de toți cei care, în Oficiul pentru școală, au trudit și trudesc pentru binele școlii catolice și al orei de religie catolică.
De la ora 11.30, într-una din sălile de curs ale liceului, pr. inspector Petru Tamaș a prezentat principalele momente ale activităților Oficiului pentru școală din semestrul al II-lea al acestui an școlar: olimpiada de religie, Pelerinajul absolvenților, Concursul de creație „Episcop Anton Durcovici”, Săptămâna Educației Catolice, dar și proiectele de viitor, nu înainte de a transmite salutul și îndemnul Episcopului dicezan, Iosif Păuleț, de a fi mereu la înălțime și de a ne ruga pentru Excelența sa.
La final, pr. inspector Petru Tamaș a invitat fiecare profesor la o discuție individuală în care a fost evaluată activitatea din anul școlar trecut, conferind acordul cultului necesar pentru a preda religia în școli, în anul școlar 2022-2023.
Prof. Cristian Scripcaru
Roman
La Liceul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi” din Roman, a avut loc sâmbătă, 19 februarie 2022, conferirea Missio Canonica profesorilor de religie romano-catolică din Zona Roman.
La activitate a participat un numar de 16 profesori de religie romano-catolică ce predau în şcolile gimnaziale şi liceele din Roman, Barticeşti, Bârgăoani, Gherăeşti, Nisiporeşti, Adjudeni, Buruieneşti, Piatra Neamț, Pildeşti, Rotunda, Săbăoani, Sagna, Tămăşeni şi Traian.
Festivitatea a început cu sfânta Liturghie, predica părintelui prof. Petru Sebastian Tamaş, inspectorul şcolar diecezan, în care profesorul de religie a fost evocat ca un adevărat luptător în domeniul spiritual, constituind un moment emoţionant şi motivant pentru participanţi.
După Sf. Liturghie, părintele inspector diecezan a avut o întâlnire cu toţi profesorii, cărora le-a transmis salutul și încurajările episcopului diecezei, PS Iosif Păuleț. De asemenea, s-au discutat probleme specifice învăţământului catolic, mai ales în această perioadă de pandemie.
La finalul discuţiilor au fost evaluate portofoliile profesorilor şi s-a conferit fiecăruia Missio canonica.
Prof Odille Dogan
Album foto: Missio canonica 2022-2023 pentru profesorii de religie