0

Onești: Missio Canonica

Sâmbătă, 20 februarie 2020, profesorii de religie catolică din zona Oneștiului au primit Missio Canonica, acordul anual al cultului, necesar pentru a putea preda religia în unitățile școlare de stat.

Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” și frații capucini din Onești au fost din nou gazde călduroase și primitoare pentru deja tradiționala întâlnire pentru evaluarea activității profesorilor și acordarea Missio canonica.

În pregătirea acestei întâlniri, profesorii de religie s-au reunit în jurul mesei Sfântului Altar și a Fericitului Ieremia, în Cripta Sanctuarului diecezan „Fericitul Ieremia”, unde au recitat Sfântul Rozariu, începând cu ora 9.30. La Sfânta Liturghie, concelebrată de pr. Albert Goșman, profesor al liceului și consilier educativ, împreună cu pr. Petru Sebastian Tamaș – inspector școlar diecezan (ajutați, din confesional, de pr. dr. Ciprian Vacaru – de asemenea profesor al liceului), profesorii au așezat pe Sfântul Altar toate dorințele, împlinirile și grijile pe care această perioadă pandemică le-a adus, în plus, peste toate greutățile pe care le întâmpinau deja. La predică, inspirat de textele zilei, părintele inspector Petru Tamaș a încurajat profesorii prezenți spre a continua în misiunea pe care Biserica le-o reînnoiește anual. Făcând o analogie cu personajele biblice care au avut îndeletnicirea de navigatori, părintele le-a cerut să fie mereu „reparatori de vase” și lucrători neobosiți în ciuda vicisitudinilor vremii, cerând harul lui Dumnezeu și ajutorul sfinților, inclusiv pe cel al Fericitului Ieremia, în jurul căruia s-au adunat pentru a fi mereu exemple și modele bune pentru generațiile pe care le educă.

De la ora 11.00, într-una din sălile de curs ale liceului, pr. inspector Petru Tamaș a făcut mai multe precizări vizavi de activitatea profesorilor de religie din viitor, nu înainte de a transmite salutul Episcopului dicezan, Iosif Păuleț, în numele căruia a și oferit acordul cultului. Între cele comunicate, un loc aparte l-a avut observarea măsurilor de siguranță sanitară în contextul epidemiei de COVID19, dar și reactivarea revistei „Educatorul creștin”, realizarea de cursuri de formare permanentă pentru profesorii de religie, realizarea unei asociații a profesorilor catolici, desfășurarea în toamnă a unui simpozion național, utilizarea platformelor și materialelor pentru învățarea inter-activă etc.

La final, pr. inspector Petru Tamaș a invitat fiecare profesor la o discuție în care a fost evaluată activitatea din anul școlar trecut și au primit acordul cultului necesar pentru a preda religia în școli, în anul școlar 2021-2022.

Prof. Cristian Scripcaru

Text box item sample content

Related Posts

Leave a Reply